divendres, 15 de maig del 2015

Pensament computacional i Robòtica educativa en l'àrea de música

Segons Jeannette Wing (2006), aquesta nova competència de programar, hauria d'estar inclosa en l'ensenyament-aprenentatge dels nens i nenes, ja que és important per a l'aprenentatge de les ciències, com l'enginyeria, les matemàtiques, la tecnologia... Per tant, el pensament computacional implica resoldre problemes, dissenyar i programar sistemes a través de la tecnologia. Així doncs, treballant-ho a les aules, els alumnes a l'hora de programar, podrien pensar com ho fa un científic informàtic.

Des de l'àrea de música, podria ser molt interessant la robòtica i la programació, però com es podria portar a terme i per a què es podria utilitzar?
L'Entorn d'aprenentatge Scratch, permet introduir-se en la programació i és molt interessant per treballar amb els infants. Així doncs, és una eina que podria utilitzar-se per programar instruments com el piano. En el següent enllaç trobareu una proposta de com crear un piano mitjançant Scratch. Amb aquesta proposta els alumnes poden crear un piano virtual i programar les tecles per tal que soni la nota que ells vulguin. El resultat d'aquesta programació el podeu trobar aquí.

Trobo que és molt interessant, ja que els alumnes poden conèixer els instruments musicals des d'una altra perspectiva, deixant una mica de banda la tradicional. A més poden treballar continguts de música com el ritme, les notes musicals, la pulsació...

Segons el Model SAMR, la utilització de l'Scratch produeix una transformació i una redefinició en l'ensenyança-aprenentatge, perquè permet crear, dissenyar i programar, cosa que abans no es feia, o almenys a l'aula. Pel que fa a la Taxonomia de Bloom, es trobaria a dalt de l'escala de verbs, en crear i dissenyar. Fent referència a la interactivitat, és comunicativa, ja que l'usuari pot crear i té múltiples possibilitats de resposta.

2 comentaris:

  1. Hola Alba,
    Em sembla una entrada molt interessant, ja que, fas referència a treballar la robòtica des de l'àrea de música mitjançant l'entorn d'aprenentatge Scratch. A més, la proposta de programar instruments a partir d'aquest entorn educatiu, em sembla original i innovador i un bon recurs per aprendre a partir de l'experiència.

    ResponElimina
  2. Hola Alba,
    Considero que aquest esment que fas d'aquesta App, és molt interessant, ja que personalment, quan vaig anar-hi al Scratch day vaig comprendre la quantitat de coses que es poden fer amb els infants. A més són coses realment útils i factibles, per tant, en tot allò que dius, estic totalment d'acord, ja que considero que és una eina transversal i que anima molt als infants.

    ResponElimina